Meer of minder sporten tijdens corona?

Hardlopen sport Fysiotherapie

Onderzoek toont aan dat we een verband vinden tussen matige en regelmatige lichaamsbeweging en een sterk immuunsysteem. Aan de andere kant zijn er ook aanwijzingen dat te veel en te intensief sporten uw weerstand daadwerkelijk kan verminderen.

In de lijst met adviezen om uw weerstand te verbeteren wordt altijd beweging genoemd. Regelmatige lichaamsbeweging is een van de pijlers van een gezonde levensstijl in het algemeen: het bevordert de cardiovasculaire gezondheid, verlaagt de bloeddruk, is nodig voor een gezond gewicht en beschermt tegen verschillende ziekten zoals covid-19. Daar zijn mensen het over eens.

Gezond immuunsysteem door middel van lichaamsbeweging

De volgende vraag is: helpt sporten ook om je weerstand te vergroten? Net als een gezond voedingspatroon kan lichaamsbeweging bijdragen aan een goede gezondheid in het algemeen, inclusief een gezond immuunsysteem. Intensieve training draagt ??direct bij aan het immuunsysteem omdat het een goede doorbloeding bevordert. Hierdoor kunnen cellen en stoffen die bij de afweer betrokken zijn, door het lichaam circuleren en hun werk doen.

Sporten biedt voordelen

Verschillende onderzoeken hebben gevraagd of lichaamsbeweging direct bijdraagt aan uw vatbaarheid voor infectie. Met andere woorden: hebben sporters een betere afweer? Zo is onderzocht of veel intensieve lichamelijke activiteit ertoe kan leiden dat sporters vaker ziek worden of dat dit op een of andere manier hun immuunsysteem blokkeert.

Om dergelijk onderzoek te doen werden atleten intensief getraind. Bloed- en urinemonsters van voor en na werden getest om te zien of er veranderingen zijn in delen van het immuunsysteem, zoals cytokines, witte bloedcellen en bepaalde antilichamen.

Matige beweging veroorzaakt een positieve immuunrespons en een tijdelijke toename van de aanmaak van macrofagen (een soort witbloedlichaam).