Dry Needling

 

Tijdens een dry needling sessie prikt de therapeut met een naald in een bepaalde plek in jou spier. Een spier bestaat uit duizenden spiervezels. Deze spiervezels kunnen verkorten en verlengen, of ook wel aan- en ontspannen. Door verschillende redenen kan het zo zijn dat bepaalde vezels niet meer kunnen verlengen/ontspannen. Dit zijn er meestal maar enkelen, maar toch zorgt dit er voor dat al de andere vezels in deze spier ook niet meer juist functioneren. Met Dry Needling ga je op zoek naar de plek waar deze spiervezels vastzitten. Met een naald ga je in de spier heen en weer, om zo veel mogelijk van deze opgekropte spiervezels te activeren. Soms ontstaat er een lokale spiertrekking. Dit alles doet even zeer, maar vervolgens krijgen al de spiervezels er omheen meer ruimte om weer normaal te kunnen bewegen. Bij sommige patiënten is ook de pijn direct minder. Het is mogelijk dat je het nog even blijft navoelen en een soort spierpijn ervaart. Dit hangt af van de plek waar geprikt wordt en van de persoon. Soms is het na één minuut al verdwenen, maar het kan ook tot twee dagen aanhouden.

Knoop in je spier?

Knopen zijn pijnlijke, verharde plekken in spieren die te gespannen zijn. De knopen doen pijn als je er op drukt. Soms doen ze zelfs pijn in rust! Ook al is het maar een klein knoopje, toch werken je spieren dan niet meer optimaal, omdat ze niet volledig kunnen verlengen. Je hele spier kan dan stijf aanvoelen. Deze plekken met ‘knopen’ worden in de fysiotherapie ook wel ‘triggerpoints’ genoemd.

In het geval van chronische spierpijn (denk aan lage rugklachten, RSI, hoofdpijn en nekproblemen) kunnen we je helpen de spieren te ontspannen. Dit kan door middel van een behandeling, genaamd dry needling.

Dry needling is geen accupunctuur

Als je niet beter zou weten, dan ziet het er uit als acupunctuur. Wij gebruiken namelijk dezelfde naalden als een acupuncturist. Verder is het echt anders. Acupunctuur richt zich op de energiebanen en energie volgens de oude Chinese geneeswijze. Dry Needling richt zich op spieren. Een acupuncturist werkt met meerdere naalden en laat die vaak ook even in je lichaam staan. Wij werken met één naald. Daarmee beïnvloeden we één voor één de triggerpoints.

Werken aan soepele spieren

Na herhaaldelijk behandelen verdwijnen de knopen helemaal en kun je met deep-tissue massage en oefeningen thuis je spieren helemaal los maken.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over knopen, of beter gezegd triggerpoints? Of heb je vragen over dry needling en je 1e afspraak? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!